28-11-'16 Aantal gevallen soa toegenomen dit jaar

Het aantal mensen dat positief getest is op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Dit geldt voor alle soorten soa’s, met uitzondering van hiv. Dit blijkt uit de Thermometer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ruim 66.000 mensen lieten zich testen in de eerste jaarhelft, vrijwel evenveel als vorig jaar. Maar het percentage mensen bij wie daadwerkelijk een soa is gevonden, klom van 16,7 % in 2015 naar 18,2 % dit jaar.

Chlamydia de meest voorkomende soa
In totaal kregen 9.429 mensen de diagnose chlamydia, 6 % meer dan in 2015. Chlamydia is de meest voorkomende soa en komt vooral voor bij vrouwen en heteroseksuele mannen. Ook het aantal gonorroe-infecties steeg opnieuw, met 12 % tot ruim 2800. Opvallend is volgens het RIVM de stijging van zogeheten infectieuze syfilis, van 446 naar 629 gevallen. Deze soa komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Bij 125 mensen werd een LGV-infectie gevonden, een agressieve variant van anale chlamydia. In de eerste helft van vorig jaar waren dit er nog maar 88.

Soa test geeft duidelijkheid
Met een soa-test kunt u uitsluiten dat u een soa heeft. Blijkt u een soa te hebben, dan kunt u in overleg met uw huisarts direct starten met een behandeling. De meeste soa’s zijn goed te behandelen. Als u een langere tijd met een soa rondloopt, dan kunnen de gevolgen erger worden. Ook kunt u dan zonder het te weten anderen besmetten.

Wilt u zich laten testen op een soa?
U kunt bij ons terecht voor een uitgebreid soa onderzoek. Bespreekt u eerst met uw huisarts welk onderzoek voor u het meest geschikt is. Op verwijzing van uw arts worden de kosten voor het onderzoek vergoed door uw zorgverzekeraar (met uitzondering van uw eigen risico).

Twijfelt u of een soa-test voor u wenselijk is? Doe dan eerst de online soa-test

Bron: ANP